Nová publikace v prodeji na pokladně SZ Kunštát

Příběh českého krále Jiřího, odjinud Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad (I. díl: Narození, dětství a dospívání 1420 – 1434)

V roce 2020 si připomínáme 600. výročí narození Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad, jednoho z nejvýznamnějších panovníků, který se svým královským dílem nesmazatelně zapsal do celoevropské historie.

O Jiřího narození toho moc nevíme, nevíme přesný den jeho příchodu na svět, neznáme ani místo jeho narození, navíc i jméno jeho matky nám dodnes zůstává skryto.

Při zvažování jak uctít a oslavit toto významné výročí, jsme nechtěli na Jiřího královský trůn nakládat další kila popsaného papírů a tak jsme se vydali trochu jinou cestou, jejíž výsledek se vám právě dostává do rukou.

Slavnostní křest publikace proběhl na půdě Jiřího rodového sídla v pátek 26. 6.2020, do světa ji svým kmotrovstvím vyprovodili starostové měst Kunštát, Poděbrady a Rožmitál pod Třemšínem.

V jednotlivých obrazech čtenářům představujeme Jiřího narození, dětství a dospívání, vedoucí až na bitevní pole u Lipan… Jiří stojí na prahu dospělosti a vstupuje do světa velké politiky.

Našim neskromným cílem bylo, alespoň částečně „narovnat obraz Jiřího z Kunštátu a z Poděbrad“, (dodnes, bohužel poměrně často deformovaný různými mýty a fámami) a touto formou představit ranou fázi jeho života zejména nejmladším čtenářům. K tomuto by měl přispět i „rukopis“ kreseb, jejichž autorem je mladý student Střední školy grafické v Brně Samuel Bielčík.